Dorada z batatami Sonii

PRZEPIS NA PYSZNĄ DORADĘ Z BATATAMI

Składniki: dorada, 2 bataty, 1 mango, 1 cytryna, 1 limonka, 3 pomarańcze, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, kilka gałązek kolendry, sos sojowy, syrop klonowy, cukier trzcinowy, śmietana 22%, jogurt grecki, Sambal Oelek, pasta miętowo-kolendrowa, sól morska, pieprz kolorowy, przyprawa do ryb, oliwa z oliwek, masło.

Weź świeżą doradę. Oskrob rybę z łusek, a następnie wypatrosz i przepłucz ją dokładnie.

W między czasie obierz bataty, pokrój je w kostkę i ugotuj w lekko posolonej wodzie.

Nastaw piekarnik na 190 stopni i zacznij przygotowywać rybę. Posól ją w środku i na zewnątrz solą morską, a następnie ją popieprz. Teraz możesz odłożyć ją do naczynia.

Do wnętrza ryby włóż kilka pokrojonych ząbków czosnku, kilka plasterków pokrojonych pomarańczy bez skórki oraz kilka gałązek kolendry. Posyp doradę przyprawą do ryb, a następnie polej oliwą, sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Tak przygotowaną rybę przykryj folią aluminiową i odłóż na półtorej godziny.

Teraz przygotuj salsę. Obierz i pokrój mango oraz czerwoną cebulę. Jeśli lubisz ostre potrawy koniecznie dodaj papryczkę chili. Dodaj też drobno posiekaną kolendrę, sok z jednej limonki, łyżkę syropu klonowego oraz dwie łyżeczki brązowego cukru. Składniki wymieszaj w rondelku i duś przez około dziesięć minut, aż wszystko będzie miękkie.

Teraz przygotuj blachę. Przytnij papier do pieczenia i wyłóż nim dno, aby zapobiec przywieraniu ryby. Doradę ułóż na blasze. Teraz z wierzchu, dosyć głęboko natnij skórę w trzech miejscach, a następnie połóż na rybie kilka kawałków masła. Podlej rybę marynatą tak, by cały ogon był w niej zanurzony.

Bataty przełóż do drugiego naczynia, skrop oliwą i obie blachy włóż do rozgrzanego piekarnika na trzydzieści minut.

Teraz masz czas na przygotowanie sosów. W dwóch miseczkach wymieszaj jogurt grecki ze śmietaną w jednakowych proporcjach. Do jednej miseczki dodaj dwie łyżki przyprawy Sambal Oelek, a do drugiej dodaj dwie łyżki pasty miętowo-kolendrowej i sok z połówki cytryny. Oba sosy bardzo dokładnie wymieszaj.

Na koniec przygotuj kilka plasterków cytryny do udekorowania ryby.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>